BRANDSKYDDSMÅLNING
Målning, isolering och tätning – en vital del av det passiva brandskyddet
-
Byggnaden får inte rasa under en viss tidsperiod när det börjar brinna
-
Spridningen av en brand ska begränsas inom en byggnad
-
Spridning av brand till närliggande byggnad begränsas
-
Personer som befinner sig i byggnad vid brand kan lämna den eller räddas
-
Hänsyn tagits till räddningsmanskapets säkerhet
I Boverkets regelverk om brandmotstånd (resistance to fire) regleras hur brand sprider sig mellan olika brandceller och byggnadens bärförmåga vid brand. Syftet med regelverket är att förhindra snabb brand- och rökspridning och att skapa ett tidsfönster för evakuering och räddningsinsatser.
Alla byggnader ska ha ett byggnadstekniskt brandskydd, men kraven varierar beroende på byggnadens typ och verksamhet. Fastighetsägaren har också en skyldighet att underhålla byggnaden så att brandskyddet inte försämras på grund av att byggnaden åldras eller om verksamheten ändras.
Beprövad teknik för att vinna tid
Byggnader som konstruerats med stålstommar är sårbara vid brand. Höga temperaturer (>400 grader) påverkar stålets bärighet och hållfasthet. Även betong börjar brytas ner vid ca 300 grader och vid denna temperatur andtänds också trä. Det är därför viktigt att skapa en barriär som hindrar värmen från att nå kritiska punkter i byggnadens konstruktion och ytskikt.
– Brandskyddsmålning och isolering är de två tekniker som vi använder oss av, och hos oss finns all den expertis som behövs för att skapa brandsäkra anläggningar som uppfyller alla regelverk, berättar Krister Jansson, VD på Brandskyddsmålarna.
Håll koll på dina brandceller
Med brandcell avses en avskild del av en byggnad inom vilken en brand under hela eller delar av ett brandförlopp kan utvecklas utan att sprida sig till andra delar av byggnaden eller andra byggnader. Brandcellen kan vara avskild i väggar och bjälklag vilket ofta benämns som brandcellsgränsen.
Trapphuset i flerbostadshus är utrymningsväg och för att skydda den från brand, exempelvis vid en brand i en lägenhet, ska det utformas som en egen brandcell.
Att förhindra brand- och rökgasspridning är en viktig uppgift i det passiva brandskyddet. Här krävs bland anat korrekt brandtätning av byggnadens brandceller. Det finns ofta brister när det gäller brandcellstätningar. Krister Jansson menar att många missar att uppdatera tätningar vid ombyggnationer eller när en lokal ändrar användningsområde.
– Även om det passiva brandskyddet kräver minimalt underhåll är det viktigt att ha koll på sina brandceller och utsatta konstruktioner. Detta gäller framför allt i äldre byggnader där ombyggnader eller förändringar har skett över tid.
OM BRANDSKYDDSMÅLARNA
Brandskyddsmålarna AB är en av landets ledande aktörer inom byggnadstekniskt brandskydd. Genom sin djupa kompetens inom både regelverk och utförande kan de ge värdefulla råd som också fungerar i praktiken. Vid sidan av målning och isolering erbjuder Brandskyddsmålarna även konsultation vid projektering, tillståndsbedömningar och besiktningar av utfört brandskydd.
VILL DU VETA MER?
Vill du veta mer om brandskyddsmålning. Välkommen att kontakta oss på Brandskyddsmålarna:
Krister Jansson/ 070-928 17 61/ krister.jansson@bsmab.se
Anders Jansson/ 070-952 70 08/ anders.jansson@bsmab.se
www.bsmab.se
Så fungerar brandskyddsfärg
Vid >400 °C förlorar stålet sin styrka. Brandskyddsmålning är därför en vital del av det passiva brandskyddet i stålkonstruktioner. En speciell färg appliceras och vid brand sväller färgen och bildar ett isolerande skum som skyddar materialet från värmen. Detta fördröjer strukturens kollaps och ger mer tid för evakuering och släckningsarbete.